Poszukujesz pracy jako Manager Restauracji? Pragniesz dowiedzieć się, jakie są wymagania, szanse rozwoju czy wynagrodzenie w tym zawodzie? W niniejszym artykule odpowiemy na Twoje pytania i zaprezentujemy najważniejsze informacje dotyczące specyfiki tego zawodu. Przybliżymy, jakie studia należy ukończyć, jakie są typowe godziny pracy i jakie kryteria trzeba spełnić, aby zostać Managerem Restauracji.
Najważniejsze wnioski
- Aby zostać Managerem Restauracji, należy ukończyć studia wyższe związane z zarządzaniem lub kierunki gastronomiczne.
- Konieczne jest posiadanie doświadczenia w branży gastronomicznej, a także wiedzy na temat działania restauracji i podstawowych przepisów kulinarnych.
- Typowy dzień pracy Managera Restauracji polega na zarządzaniu zespołem i codziennym funkcjonowaniu restauracji.
- Wynagrodzenie Managera Restauracji zależy od wielu czynników, w tym od lokalizacji i wielkości restauracji, a także od doświadczenia i odpowiedzialności.
- Godziny pracy Managera Restauracji mogą być bardzo zróżnicowane, zależnie od wielkości i rodzaju restauracji.
- Istnieją szanse rozwoju zawodowego dla Managerów Restauracji, w tym m.in. rozszerzenie zakresu odpowiedzialności i zarządzania większym zespołem.
- Manager Restauracji musi posiadać doświadczenie w branży gastronomicznej, wiedzę na temat funkcjonowania restauracji i umiejętności zarządzania zespołem.
Jakie studia należy ukończyć, aby pracować jako Manager Restauracji?
Nie ma określonych wymagań co do wykształcenia wymaganego do zostania Managerem Restauracji. Ważne jest jednak, aby kandydat miał odpowiednie doświadczenie i umiejętności, aby skutecznie i efektywnie pełnić tę rolę. Chociaż kandydat posiadający wyższe wykształcenie będzie dysponował większymi kompetencjami i doświadczeniem, niektóre restauracje nie uważają tego za wymóg konieczny.
Jeżeli jednak zależy Ci na zostaniu zatrudnionym przez profesjonalną firmę z dobrym zapleczem finansowym i szeroką ofertą pracy, najprawdopodobniej będziesz potrzebował odpowiedniego wykształcenia. Przykładowe studia, które mogą Ci w tym pomóc, to:
- Biznes i Zarządzanie
- Turystyka i Hotelarstwo
- Organizacja i Zarządzanie Usługo Gastronomicznych
- Gastronomia i Pedagogiki Kulinarne
- Marketing i Zarządzanie Ryzykiem
Jeżeli nie masz odpowiedniego wykształcenia, możesz nadal ubiegać się o taką pracę dzięki zdobytym wcześniej doświadczeniom i umiejętnościom. Możesz także uczyć się potrzebnych kwalifikacji i uczestniczyć w szkoleniach podnoszących Twoje kompetencje.
Jakie kryteria trzeba spełnić, aby pracować w zawodzie Managera Restauracji?
By zostać managerem restauracji, należy spełnić określone wymagania. Najczęściej wymagane to:
- ukończenie odpowiedzi studiów na kierunkach związanych z branżą szczególnie zaś z zarządzaniem,
- posiadanie doświadczenia w pracy jako manager restauracji
- umiejętność dobrego zarządzania personelem
- poczucie odpowiedzialności i wytrwałość w dążeniu do celu
- silna i entuzjastyczna postawa
- umiejętność szybkiego wykrywania i eliminowania problemów
Każdy manager restauracji musi również spełniać wymogi z zakresu regulacji społecznościowych, które są specyficzne dla swojej okolicy i mieć dobre wyczucie w kontaktach z klientami. Musi być także kreatywny, energiczny i skuteczny podczas pracy.
Manager Restauracji – typowy dzień pracy na stanowisku
Praca Managera Restauracji wcale nie wygląda tak jak w telewizyjnym serialu. Typowy dzień Managera Restauracji zawiera wiele aktywności i odpowiedzialności. Przede wszystkim, Manager musi sprawdzić, czy restauracja jest przygotowana do otwarcia. Oznacza to, że powinien on przygotować wszystkie stoły, skontrolować dostawy i upewnić się, że wszystkie urządzenia i systemy pozostają w dobrym stanie technicznym.
Kiedy goście przybywają, Manager Restauracji stara się zapewnić im jak najlepszą obsługę. Wyjaśnia zasady dotyczące zamawiania jedzenia, przypomina gościom o różnych opcjach menu i służy pomocą w wybraniu odpowiednich dań. Dowozi jedzenie do gości, usuwa brudne naczynia we właściwy sposób i odpowiada na wszelkie pytania i problemy, które mogą się pojawić.
W trakcie dnia Manager Restauracji monitoruje stan magazynu, sprawdza oznaczenia na jedzeniu i sprawdza poziom jakości oferowanych produktów i usług. Sprawdza też, czy wszyscy członkowie zespołu pracują zgodnie z przepisami, dba o atmosferę między pracownikami i służy jako główne źródło informacji i wsparcia.
Manager Restauracji, w zależności od wielkości, lokalizacji i rodzaju restauracji, może mieć również odpowiedzialność za zarządzanie budżetem, delegowanie zadań, tworzenie harmonogramu pracy i planowanie działań marketingowych. Dba również o to, aby restauracja działała zgodnie z obowiązującymi przepisami i zasadami.
Manager Restauracji pracuje na konkretnej ilości godzin w ciągu tygodnia, choć często czas pracy może być rozciągnięty w porze wieczorowej w zależności od tego, czy restauracja jest otwarta w nocy.
Jakich zarobków można się spodziewać pracując jako Manager Restauracji?
Manager Restauracji ma szeroki zakres obowiązków i uprawnień. Odpiera na niego wysokie wymagania i w wyniku tego może się on spodziewać solidnych zarobków.
Zarobki Managera Restauracji są uzależnione od lokalizacji, wielkości restauracji i jej szybkości rozwoju. Średnie wynagrodzenie w Polsce wynosi około 4000-7000 zł. Największe płace są w stolicy i w innych dużych miastach.
Ponadto na zarobki w poważny sposób wpływają doświadczenie i umiejętności. Doświadczeni managerowie mogą oczekiwać wynagrodzenia w wysokości 8000-10000 zł. Poza tym wiele restauracji proponuje bonusy i premie pieniężne za szczególne zasługi.
Dodatkowo Manager Restauracji ma dostęp do zniżek na produkty i usługi. Może także przewidzieć wiele pożytków dzięki upowszechnianiu marki restauracji.
Jakie są godziny pracy na stanowisku Managera Restauracji?
Godziny pracy na stanowisku Managera Restauracji są niezwykle ważnym czynnikiem, który trzeba wziąć pod uwagę przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu pracy na tym stanowisku. W przypadku restauracji Managerowie są odpowiedzialni za ustalenie i dostosowanie harmonogramu pracy do potrzeb restauracji.
Godziny pracy dla Managera Restauracji są bardzo elastyczne i mogą ulec zmianie w zależności od potrzeb restauracji lub też jej okresu otwartego. Zwykle Manager Restauracji rozpoczyna pracę około trzech godzin przed otwarciem restauracji do wykonania wszelkich wstępnych prac, a następnie nadzoruje i koordynuje cały proces, aby restauracja wypadła jak najlepiej.
Manager Restauracji musi często poświęcać dużą ilość czasu na swoje obowiązki, w szczególności w trakcie dużych imprez, eleganckich przyjęć lub czasu uroczystego. Konieczne jest również, by Manager zapewnił zespół, że zajmie się wszystkimi obowiązkami, nawet wtedy, gdy będzie wymagana jego obecność w pracy do późnych godzin nocnych. Oprócz koordynacji codziennych zadań, Manager Restauracji jest odpowiedzialny za utrzymanie wysokich standardów obsługi oraz dbanie o dobre relacje z pracownikami i klientami.
Korzystanie z elastycznych godzin pracy może być wspaniałym wyborem dla tych, którzy chcą rozwijać swoje doświadczenie menedżerskie, ale mają ograniczony czas, aby poświęcić się karierze.
Jakie szanse rozwoju zawodowego daje zawód Managera Restauracji?
Zawód Managera Restauracji może zapewnić doskonałe możliwości rozwoju zawodowego. Przynosi wymierne korzyści w postaci poszerzenia swoich umiejętności i doświadczenia. Emaliowanie, monitorowanie i delegowanie zadań, analiza przepływu środków finansowych, konsolidacja wyników finansowych – to tylko niektóre z ważnych zadań, które Manager Restauracji może wykonać. Jeśli chcesz siąść na szczeblach kariery, Manager Restauracji jest dla Ciebie idealną drogą do tego miejsca. Doświadczenie jest ważne, ale warto również uczyć się nowych rzeczy. Na przykład specjalizacja w mediach społecznościowych lub szkolenia w zakresie zarządzania zespołem. Większość firm oferuje płatne szkolenia pracownicze, które ułatwiają zrozumienie nowych technik zarządzania jako Manager Restauracji. Istnieje również możliwość pracy w międzynarodowym środowisku, jeśli przeskoczysz przeszkody i weźmiesz udział w szkoleniach i konferencjach w Europie lub na innych kontynentach. Dzięki temu zdobędziesz wiedzę poza Twoją codzienną pracą i poznasz ciekawych ludzi, a kontakty biznesowe Ci się przydadzą. Ma to szczególne znaczenie, jeśli chcesz się rozwijać i rywalizować z innymi managerami restauracji.
Podsumowanie najważniejszych informacji dotyczących zawodu Managera Restauracji?
Manager Restauracji to zawód związany z prowadzeniem restauracji i zarządzaniem jej różnymi aspektami. Manager odpowiada za rozwój biznesu, zatrudnienie i koordynację personelu, zarządzanie finansami restauracji oraz zapewnienie jak najwyższego poziomu usług i satysfakcji klientów. Aby wykonywać ten zawód, trzeba ukończyć studia o profilu gastronomicznym lub biznesowym, a także posiadać praktyczne doświadczenie w branży gastronomicznej.
Czynności związane z zawodem Managera Restauracji mogą się różnić w zależności od wielkości placówki, ale ogólnie obejmują: koordynowanie i organizację restauracji, przeprowadzanie audytów, ustalanie cen, tworzenie lub aktualizowanie planów marketingowych, budowanie relacji z klientami, utrzymanie wysokich standardów obsługi klienta.
Oprócz wiedzy z zakresu zarządzania i gastronomii, Manager Restauracji powinien charakteryzować się poprawną komunikacją i umiejętnością zarządzania zespołem. Należy również brać pod uwagę fakt, że godziny pracy są podatne na elastyczność, biorąc pod uwagę charakter działalności gastronomicznej. Najczęściej pracuje się w różnych porach dnia i jest to uzależniane od godzin otwarcia restauracji.
Co do wynagrodzenia, otrzymywane pensje mogą się różnić w zależności od firmy, lokalizacji i doświadczenia. Doświadczeni Managerowie Restauracji mogą zarobić od 4 000 zł do 7 000 zł miesięcznie. Poprzez uzyskanie stałego zatrudnienia, pracownicy restauracji mają szansę na skorzystanie z dodatkowych korzyści: katalogów zniżek i sort zniżek w sieci sklepów, przepustek, dodatków do pensji. W przypadku kariery Managera Restauracji istnieją możliwości awansów na Szefa Restauracji, Restaurant Supervisora oraz Kuśnierza.
Mając na uwadze wszystkie powyższe informacje, należy wierzyć, że wiesz już wszystko o specyfice zawodu Managera Restauracji, a także o kryteriach spełnianych przez osoby, które chcą wykonywać ten zawód. Znajomość wymienionych wymagań i cech na pewno mocno ułatwi Ci podjęcie decyzji o wyborze tego zawodu.